Spiser glutenfritt men har fortsatt "sykdomsfølelse" i kroppen

Hei! Jeg har fått påvist Cøliaki gjennom "gul kork" prosjektet på Lovisenberg. Jeg har hatt diagnosen 1 år og levd glutenfritt hele tiden. Jeg har god kontroll på dette. Jeg har fått påvist IgA mangel og MBL defekt. Jeg har over flere år vært plaget av sykdomsfølelse i kroppen. Kjennes ut som influensa. Vondt i muskler og ledd. Feberfølelse. Fryser mye med indre kulde (jeg var tidligere en varm person), trøtt/slapp og sliten. Jeg har og vært til utredning på Rikshospitalet hos immunolog og revmatolog. Bortsett fra IgA og MBL defekt har de ikke funnet noe. Jeg hadde håpet på at et år med glutenfri diett skulle hjelpe. Jeg kan ikke si at jeg har merket noe særlig endring i helsetilstanden. Da jeg fikk diagnosen på Lovisenberg fikk jeg og beskjed om at jeg kunne reagere på andre proteiner, men at det var vanskelig å finne ut av. Rådet var å leve så variert som mulig og ikke tenke på det. Hva tenker du om veien videre for meg? Jeg ser at du skal ha et foredrag om dette 30 mai. Jeg kommer for å høre på foredraget.

Trond svarer

Din tilstand er jo litt komplisert, med både IgA og MBL mangel. Din sykdomsfølelse og frossenhet kan skyldes helt andre ting enn matvareindusert reaksjoner. Har du selv noen ide om du reagerer på annen mat?

Ja cølikidelen blir du nok langsomt frisk fra, men det tar tid, ikke overraskende > 3 år hos de som har vært veldig dårlig. Jeg kan nok ikke diagnostisere deg over nettet, så du må nesten overlate dette til dine behandlende leger. Personlig har jeg ingen erfaring med pasienter som har MBL-mangler og hvilke plager de kan ha.

 

Klikk på logoene for mer info