Hvordan reagerer kroppen på glutenuhell?

Jeg har siden jeg fikk diagnosen for fire år siden vært sikker på at jeg har levd 100 prosent glutenfritt. Til tross for det har jeg gjentatte ganger fått symptomer som jeg stiller spørsmålstegn ved, og lurer nå på om jeg kan ha fått i meg gluten likevel. Symptomene kommer med litt magesvondt og voldsom løs mage med opptil 20 tømninger pr døgn. Varighet på 2-4 uker. Ikke kvalm. Må på do etter hver gang jeg har spist, også utenom måltider, også om natten. Kan virke som om jeg får muskelsmerter/verking i kroppen i tillegg. Tretthet. Veldig frustrerende, blitt utredet uten funn. For en uke siden vet jeg sikkert at jeg hadde et glutenuhell, og jeg har nå fått disse symptomene igjen. Tenker derfor nå at det må være gluten som har skylden for de andre gangene jeg har vært så syk også. Men, er det mulig at jeg reagerer så kraftig på gluten at jeg blir syk i 2-4 uker etterpå? Da jeg ikke bevisst har spist gluten etter at fikk diagnosen, vet jeg jo ikke hvordan jeg reagerer, og synes det er lite informasjon om dette. Håper på et utfyllende svar om hvordan kroppen reagerer på glutenuhell da det er leit og ikke vite hvorfor man blir så langvarig syk i perioder.

Trond svarer

Høres voldsomt ut. Det er ingen generell reaksjonsform for cøliakere som har et glutenuhell. Mange reagerer ikke i det hele tatt, den autoimmune prosessen har gått i ro og det tar tid å bygge denne opp igjen så enkeltuhell reagerer de ikke på. Andre får ulike former for forsinket reaksjon som kan vare noen dager. Noen ganger gjøres det feil, og en samling cøliakere får alle sammen glutenholdig brød eller spaghetti. Da ser man hele spennvidden av reaksjonsformer og varighet. Vi vet ikke hvilke systemer som er ansvarlig for denne akutte reaksjonen hos en behandlet cøliaker. Få har fortalt om såpass sterke og langvarige reaksjoner som den du beskriver. Det er andre diaresykdommer som finnes oftere hos cøliakere som kan gi veldig hyppig vandig diare, og det er en betennelsestilstanden i tyktarmen (lymfocytær kolitt) som man muligens bør utredes for, selvom den pleier å være kronisk tilstede og ikke komme å gå i slike bølger. Det er vanskelig å vite om du reagerer på så små mengder gluten som du antyder, uten å gjennomføre en blindet provokasjon av ren gluten i små mengder, men dette er forskning og ikke noe man gjør rutinemessig på sykehusene.

Klikk på logoene for mer info