Må jeg spise glutenholdig for at det skal slå ut på gastroskopi?

Jeg er 32 år og spist helt glutenfritt fra feb/mars 2012. Årsaken til glutenfri kosten er på bakgrunn av at jeg har hatt lavt jernlager i flere år før dette. I 2008 var jeg i utlandet for en periode og da spiste jeg lite brød/loff og følte meg mye bedre. Kuttet derfor det meste av brød når jeg kom hjem på egenhånd. Min mor fikk diagnosen Cøliaki i voksen alder (etter 2010 en gang) og i samråd med legen i 2011 på grunn av jernlager som ikke ble høyere enn 13 ville han teste meg for Cøliaki. Forsøkte å spise glutenholdig mat i 8 uker (nov/des 2011-jan/feb 2012) Jernlager gikk fra 12 til 3 og jeg ble kjempedårlig. Ikke alltid jeg reagerte på maten med magevondt osv, men hovedproblemet var jernlageret og de følgende som følger med det. Tok gastroskopi, men det slo ikke ut noen ting på Cøliaki. Blodprøve fra november 2011 viser at jeg har testet positiv på HLADQ8 og HLA DQ2. S- anti-tg Iga viser mindre enn 1 og Diagnostikk S-IgA viste 1,8. Fra cøliakianalysen i 2011 står det at jeg har en vevstype som ikke er til hinder at cøliaki kan foreligge eller utvikle seg, men at det er lite sannsynlig at jeg har en aktiv cøliaki. jeg har forsøkt å spise spelt i perioder, men jernlager går da ned. Jeg har av og til spist gluten og noen ganger reagerer jeg med magevondt, oppblåsthet og luft i magen. Andre ganger skjer det ingenting. Er det slik at det mest sannsynlig kan utvikle seg til cøliaki hvis jeg spiser mat med gluten i igjen når jeg har genet? Kan lave jernlager komme av noe annet. I dag er jernlager på 17 (aldri vært så høyt) og jeg tar tabletter morgen og kveld. Jeg har hatt en ny runde hos legen nå hvor han har tatt avføringsprøver for å sjekke ut andre sykdommer, men de fant ingenting. Han sier jeg må gjennom en ny runde med glutenholdig mat, for så å ta gastroskopi- Jeg vil helst unngå det. Også redd for at det ikke slår ut, slik som sist. Jeg har jo spist glutenfritt så lenge og er de 6 ukene nok til at det slår ut? Finnes det andre alternativer for å sjekke seg og hva kan du råde meg til? Jeg ønsker jo ikke å spise glutenfritt, hvis jeg ikke må det.

Trond svarer

Diagnosen baseres på å påvise aktiv cøliaki. Uten gluten, ingen aktiv cøliaki og ingen mulighet til å diagnostisere cøliaki med vanlige teknikker. Rikshospitalet har forsøksvis testet ut metoder for å påvise økning i sirkulerende gluten-reagerende hvite blodceller (T-celler) i blodet etter kun 3 dagers glutenspising hos behandlete cøliakipasienter. Men dette er forskning og ikke et diagnostisk redskap i vanlig rutine. Det samme gjelder immunhistokjemisk påvisning av de spesielle gamma-delta T-cellene i tarmoverflatecellelaget som forblir økt ved behandlet cøliaki. Det kan ta lengre tid enn 6 uker å få reaktivert en cøliaki, 6 uker er et minimumsestimat, og det er nok også doseavhengig, desto mer gluten, desto raskere må man anta at cøliaki-sykdommen reaktiveres. Men hvor syk må/kan/skal man spise seg for å få en NAV-akseptert diagnose? Alternativet er å fortsette å spise glutenfritt uten å få grunnstønad eller en sikker dignose for hvorfor du "spiser deg ned" i jernnivå. Jernmangel er jo også noe av det eneste som er diagnostisk typisk for cøliaki, så det passer godt med en selv-behandlet cøliaki. Må du gjennom en ny runde med glutenspising så tenk at desto mer gluten, desto bedre men du må gjøre det i samarbeid med legen din så du kan få rask service om du skulle bli veldig syk. Det er dessverre ingen anerkjent vei utennom.

Klikk på logoene for mer info