Artikkel om alkohol og hva som er glutenfritt

Hei. Det hersker stor tvil og uenighet vedrørende dette med alkohol og gluten. Jeg vet at du, som en av få, mener at all type sprit er glutenfri. Kan dere lage en utdypende artikkel som forklarer og oppklarer? F.eks. sier mange at noen typer whisky inneholder gluten ettersom det er lagret på tønner innsatt med et stoff som inneholder gluten. Jeg var forresten i kontakt med Ringnes som kunne opplyse at den nye ølsorten Mørk Type er den eneste som er 100% glutenfri.

Trond svarer

Industriell fremstillet brennevin er et såpass renfremstilt destilat at om det skulle ha kommet over noen proteinfragmenter fra byggets gluten (Hordenin) så ville det utgjør så ubetydelige mengder at whisky uansett vill bli betraktet som glutenfri (mindre enn 20 mg gluten pr liter whisky). Andre teoretiske mulightere som at tønnene kan være brent med byggmalt og at byggmalt kan inneholde hordenin (som hvetestivelse) blir teoretisk og i\uten praktisk betydning når vi ser dette fra glutengrensen vi har. Glutenfrit ter mindre enn 20 mg /kg (liter), og lavgluten som fortsatt ansees å være trygt for cøliakere å spise kan ha inntil 100mg gliadin pr liter væske. Derfor anser vi all indusrielt produsert klart brennevin for å være glutenfritt. Likører blir noe annet om de er laget med glutenholdige produkter, da kan det inneholde gluten, men de fleste likører er jo ikke det. Fargestoffet i whisky er sukkerkulør og dette er glutenfritt.

Rignes bruker en filtreringteknikk for å fjerne gluten og andre tørrstoffer fra deres øl, og de tester sine ølsorter jevnlig. Jeg tor nok at alle de ølsortene som Ringnes har merket med glutenfritt er glutenfrie, inkludert den mørke sorten (og "Lite" som vel er den første de kom med).

Vi får se på om vi ikke kan få laget en dypere redggjørelse om dette problemet i medlemsbladet, glutenFRI.