Hedvig, 10. juni 2018 09:23

Jeg ser at du svarer på spørsmål om glukosesirup har noe med gluten å gjøre - og du svarer bastant nei. Det stemmer ikke. Glukosesirup er laget av noe, stort sett mais, potet eller hvete. Er det laget av hvete, er det rester (om enn uendelig lite) igjen. Vi har et barn som reagerer (og her har vi reelle double blind-tester gjennom iskrem). Etter hvert har jeg skjønt at det gjelder flere, og i Storbritannia må det deklareres hva glukosesirupen er laget av nettopp av hensyn til denne gruppen. Som lege bør svare også med hensyn til de svært få som reagerer, ikke bare ut i fra den sannhet at de fleste med cøliaki ikke reagerer. Det lavfrekvente forekommer også, selv om EUs regelverk ikke tar hensyn til disse få.

Trond svarer

Takk for interessant kommentar. Glukosesirup kan være laget av hvete og som du sier så er det svær tlave verdier av gluten (rester) i denne siruppen, for lave til å bli betraktet som glutenhodlig. Dels er hvetstivelsen de lager glukosesirup av, glutenfri (<20ppm), og dels så blandes denne siruppen inn i annen mat som gjør at sluttkonsentrasjonen av eventell gliadin i maten blir ennå lavere. Dersom barnet (blindet) reagerer på softis med glukosesirup fra hvete så må man alltid stille spørsmålet hva det er barnet/man reagerer på. Vi hadde en tidligere diskusjon omkring rest gliaidinen i hvetestivelse og det at noen reagerte på hvetestivelse. Nå (tror) vi at vi vet hvorfor noen reagerer på hvetestivelse da vi har avslørt at mange som trodde de hadde ikke-cøliakisk glutensensitivitet viste seg faktisk å reagere på de ikke-absorberbare karbohydratene i hvete  (Fruktaner) og altså hadde en IBS (irritabel tykkatrmskatar) som ga magesmerter, ikke gluten (dobbelt blindet provokasjon). Så jeg forstår dere tror/er overbevist om at barnet reagerer på disse "spormengdene" med gluten, men da må man nok undersøke dette litt nøyere og inkluderer flere som mener de reagerer på slike spormengder med gluten ved å gjennomføre blindet provokasjon med spormengder av ren gluten ( i annne mat, og helst i 2 ulike perioder), først da kan vi anta at noen faktisk har slik sterk følsomhet for gluten. Det er mye i softis man kan reagerer på utennom glutenrester i glukosesiruppen.

Klikk på logoene for mer info