Må hele husstanden spise glutenfritt?

Hei! Min ektefelle har påvist cøliaki. Er det slik at hele husstanden bør spise glutenfritt for å ikke "forurense" bestikk, brødfjel og brødrister etc.? Dette regimet er hun veldig opptatt av men det virker litt overdrevent på meg. Er det virkelig nødvendig? Kan absolutt forstå at ting kokes og vaskes så ingen gluten kommer på hennes ting. Kloke innspill ønskes :)

Trond svarer

Et viktig tema, livet skal levet både for cøliakeren og de nærmeste. Cøliaki er ikke allergi i klassisk forstand, man kan få i seg små mengder gluten uten at det fører til synlig tarmskade. Den nedre grensen for cøliakimat er 100 mg gliadin pr kg ferdig konsumerbar mat. Glutenfritt defineres som mindre enn 20 mg gliadin/kg mat, så selv den glutenfrie kosten behøver ikke være helt glutenfri. Man må lære seg å leve praktisk med sin tilstand og ikke påvirke sine nærmeset for mye. Vi har hatt en noe pragmatisk holdning til dette, og mener at det holder å fjerne alle synlige brødsmuler /børste av der man skal tilberede den glutenfrie maten. Snu brødfjølen så man har en glutenfri side, bruk en egen smørpakke så det ikke er brødsmuler i smøret man bruker, etc. Hvorvidt alle i familien skal spise glutenfritt dersom en har cøliaki, er en familiær avgjørelse, men populært er det ikke.