Hvor farlig er det å spise litt gluten av og til?

Fikk påvist cøliaki for bare noen uker siden. Har på forhånd ikke slitt med så mye mer en hyppig mageknip og diare bare av og til. Nå lever jeg selvfølgelig fullstendig glutenfritt men lurer på en ting; hvis jeg ikke får kraftigere reaksjon enn litt luft i magen-hvor farlig det å spise litt gluten av-og-til?

Trond svarer

Sukk, definer "farlig". Du har neppe fått erfare forskjellen mellom det å være en cøliaker på glutenholdig mat og en som er frisk på glutenfri mat. Du vet sannsynligvis ikke hvordan livet ditt egentlig burde være, ikke ennå. Du må spise glutenfritt, strikt glutenfritt en god stund før du kan forvente å bli "normalisert", frisk. Her snakker vi år, voksen diagnostiserte cøliakere bruker lengre tid på å komme seg enn det vi vanligvis kommuniserer. Gi deg selv noen år på glutenfri kost (hos noen >3 år), før du vurderer hvor smart det er å skli ut. Desto oftere du sklir ut, desto langsommere går tilhelingen. Cøliaki er en gluten indusert autoimmun sykdomsprosess som du blir frisk fra på glutenfri kost: Tenk noe så fantastisk, en autoimmun sykdom som du kan spise deg frisk fra. Ikke lek med dette, din reaksjonform kan endres over tid og plagene ved sykdommen er ikke primært lokalisert til tarmen,  det er mye oftere  man hovedsaklig føler seg sliten, energiløs, klarer ikke samle tankene (ammetåke), og kronisk jernmangel etc. Selve mage-tarmplagene er ofte mer uttalt for de som har irritabel tykktarm (IBS), så ikke la deg lure. Mage-tarmplagene er ikke det du skal kjenne etter, det er energiløsheten som du bør lytte til. Men la deg selv bli frisk før du vurderer å forbli en (halv)-syk cøliaker på delvis glutenfri kost. (Skal ikke engang snakke om den økte risikoen for spiserørs/tynntarms/lymfe-kreft hos de som har hatt aktiv cøliaki i lang tid (fordi de ikke ble diagnostisert før i voksen alder).

Klikk på logoene for mer info