Har jeg gjort en feil med å begynt på glutenfri kost?

Hei, jeg har slitt med kronisk forstoppelse i 6 år. Samboeren min har cøliaki så jul/nyttår bestemte jeg meg for å gå på glutenfritt kost og etter bare 4 uker hadde jeg gått oftere på do på glutenfritt kost enn det siste året! Jeg gikk til legen med denne infoen og gikk da over til vanlig kost i 6 uker før blodprøve og ingen matallergi eller noe slo ut på prøvene så legen ville ikke gjøre mer og siden jeg hadde så store smerter i magen så begynte jeg bare på glutenfritt kost! Jeg har aldri følt meg så bra i magen, reagerer nesten ikke på laktose (selv om jeg har hatt laktoseintoleranse siden jeg var 6 år) og en hard smerte klump i magen er helt borte! Jeg går normalt på do og jeg føler meg generelt bra! Men jeg lurte på, er det mulig å få til å bli henvist til gastroskopi for å undersøke om jeg har eventuelt cøliaki eller har jeg virkelig gjort en stor feil med å begynt på glutenfritt kost? Jeg vet at mange sier at man må gå minst 6 uker med å spise 2 vanlige brødskiver hver morgen. Er det sånn at det eventuelt kan slå ut på en gastroskopi? Hilsen meg

Trond svarer

En velkjent problemstilling. Man må være cøliakisyk for å stille cøliakidiagnosen. Selv om de  fleste (?)  cøliakere som kortvarig har spist glutenfritt får sykdommen reakivert på 6 ukers glutenhodlig kost, er det nok mange som trenger lengre tid. De fleste, men ikke alle, har klart forhøyet autoantistoff i blodet (IgA mot tTG/TG2), så dette utelukker ikke cøliaki. Men om du mangler den genetiske faktoren (HLA-DQ 2.5 eller DQ 8) så har du neppe cøliaki. Det er mer i hvetemel en gluten man kan reagere på, så det er vanskelig å vite hva det er som gir deg plager uten dypere undersøkelser. Det kan absolutt være cøliaki, men det behøver ikke være det. Men dessverre du må nesten spise deg syk igjen og ta tynntarmsbiopsi, før man kan utelukke cøliaki.

Klikk på logoene for mer info