Kan dere kommentere nyheten om at glutenfritt kosthold kan medføre økt risiko for diabetes 2?

Hei, kan dere kommentere nyheten om at glutenfritt kosthold kan medføre økt risiko for diabetes 2? Saken er presentert i Dagbladet Pluss, men den opprinnelige artikkelen er søkbar på nettet. Fint om dere også legger link til studiene saken er basert på. Takk:-)

Trond svarer

Dett er en stor epidemiologisk undersøkelse på sammenhengen mellom glutenfri diett og forekomsten av type II diabetes (alderdomsdiabetes). Vi vet at tradisjonell glutenfri diett med mye glutenfrie erstatningsprodukter har lite kostfier og mye hurtigabsorberende karbohydrater i seg, og dette er kjente risikofaktorer for å utvikle type II diabetes. Det var ikke holdepunkter for at glutenfriheten i seg selv økte risikoen for type II diabetes. Studien er fra USA hvor kosten er noe anderledes enn her. Norsk gjengivelse med link til engels gjengivelse finner her: http://illvit.no/mennesket/helse/glutenfri-kost-oker-risikoen-for-diabetes

Studien ser ikke ut til å ha bli publisert ennå