70 år og verdier som plutselig forhøyer seg

Hei, jeg fikk diagnostisert cøliaci i 2011, er nå 70 år. De årlige blodprøvene har vært fine inntil i år, har tatt 2 blodprøver som har vist verdier på 36 og 39, normalt skal de være under 10, om jeg har forstått riktig. Er veldig nøye med kostholdet. Hva skjer med tarmslimhinne/kroppen hvis verdiene ikke normaliserer seg? Takknemlig for svar.

Trond svarer

Erfaringsmessig så det fordi man spiser noe som faktisk inneholder en viss mengde gluten, uten at man er klar over det. Det kan være veldig vanskelig å finne ut av dette fordi kilden er skjult, alt fra en "glutenfri" brød kjøpt hos en baker som egentlig ikke er så glutenfritt som man skulle tro, til noe nytt man har begynt å spise som man trodde var glutenfritt men som egentlig ikke var det. Det er ingen grunn til å stigende IgA-anti tTG/TG2 uten at man spiser gluten. Ta en ny runde med hva du faktisk spiser og les innholdsfortegnelsen nøye. Noen helsekostbutikker har misforstått, og selger f.eks. speltmel som et glutenfritt mel (og det er det ikke).

Klikk på logoene for mer info