Hvor farlig er det egentlig for kroppen min å spise gluten?

Hei! Jeg har hatt cøliaki siden jeg var 1 år gammel og har gjennom hele oppveksten hatt veldig voldsomme reaksjoner ved de minste glutenprovokasjoner (voldsomt oppkast som starter på slaget 1,5-2 timer etter provokasjon). De siste årene har jeg derimot ikke reagert på denne måten. Sist gang jeg helt sikkert kan huske å ha kastet opp pga gluten var i 2013. Jeg har alltid stolt på at kroppen min reagerer kraftig og kvitter seg med det den ikke tåler. Og jeg har tenkt at det vel er 5 år siden jeg sist fikk i meg gluten (hurra!). Det som får meg til å sende inn spørsmål nå er at jeg begynner å se tegn på at denne voldsomme måten å reagere på godt mulig har avtatt/forsvunnet. Jeg har hatt noen situasjoner der jeg er fullt klar over at jeg har blitt servert feil mat (funnet ut av det i ettertid), i en såpass stor mengde at jeg burde blitt syk. Men svært lite har skjedd! I det ene tilfellet spiste jeg en hel burger med det jeg tror var feil brød, men den eneste reaksjonen jeg fikk var at jeg lå og hadde vondt i magen og ikke fikk sove gjennom én natt. Ellers har jeg ikke reagert i det hele tatt. Så, kanskje er det ikke 5 år siden jeg sist fikk i meg gluten. Kanskje har jeg blitt provosert flere ganger uten å engang merke det. Og den tanken skremmer meg litt. Så da kommer mine spørsmål: Hva er risikoen med uoppdaget glutenprovokasjon? Hvor farlig er det egentlig for kroppen min å spise gluten om jeg ikke blir kvitt giften? Kan du anbefale en trygg måte å finne ut hvordan jeg reagerer på gluten og hvor mye som skal til? Jeg har på ingen måte lyst til å spise glutenmat for å finne det ut, men kanskje en bevisst provokasjon er en god idé, evt. i samarbeid med lege? Og av ren nysgjerrighet; hvor vanlig er det å ha denne voldsomme reaksjonen jeg har (hatt)? Når jeg prater med andre cøliakere har det ofte virket som jeg er den eneste som kaster opp med en sånn fascinerende timer-funksjon. Hilsen Anna, 26

Trond svarer

Det er ikke den kraftige glutenreaksjonen som din cøliaki, det er en annen del av immunsystemet som reagerer hos noen, men ikke hos alle med cøliaki. Cøliaki er en glutenindusert autoimmun sykdomsprosess hvor du lager autoantistoff mot et enzym du har overalt, kalt Transglutaminase-2. Når du ikke spiser gluten så klinger denne prosessen langsomt (år) bort og man blir frisk. Gjentatte gluteneksponeringer kan reaktivere sykdommen, som kommer snikende og som ofte ikke merkes så godt før man er blitt ordentlig syk (og da kan det ta lang tid å bli frisk igjen på GFD). Du trenger ikke finne ut av om du reagerer akutt på gluten. De akutte reaksjonene på gluten er veldig individuelle noe man merker når en cøliakikongress serverer feil mat og alle blir akutt eksponert. Da ser man variasjonsbredden i reaksjonsformene for akutt gluteneksponering. Selv de som ikke reagerer akutt på gluten har cøliaki og vil bli syke om de fortsatte å eksponere seg for gluten, "just a matter of time". Hold deg på matta, kos deg med et glutenfritt liv hvor du forblir frisk.

Klikk på logoene for mer info