Er en måned på glutenfri kost nok til at antistoffprøven blir negativ?

Hei, min sønn på 26 år har psoriasis. I det siste har han vært mye dårlig i magen og testet ut glutenfri kost, og det hjalp betydelig. Han tok derfor en test hos legen og fikk påvist anlegg for cøliaki, men antistofftestene var negative så han fikk beskjed om at han kan utvikle cøliaki med tiden. Han hadde spist glutenfritt i ca. en måned før han tok denne testen. Legen mener det ikke er noe poeng i å ta en ny antistofftest mens han spiser gluten. Han har nå begynt å spise gluten igjen og er konstant dårlig. Bør han kreve en ny antistofftest etter en stund på gluten-kost?

Trond svarer

Det at han har psoriasis har i denne sammenhengen ingen betydning, bare så det er sagt. Det å ha "anlegget" for cøliaki betyr lite da 30% av oss har det, men bare 1% har cøliaki. Det er mange andre årsaker til vondt i magen, enn cøliaki. Selvom antistoffnivået i blodet synker på glutenfri kost, så er en mnd. en liten tid, men man vet jo ikke. Har man plager så pleier autoantistoffnivået å være forhøyet, men er det negativt så kan man fortsatt ha cøliaki, selvom det er sjeldent. Det er også andre årsaker til mageplager som blir bra av brødfritt kosthold, som IBS hvor FODMAP karbohydratene fruktaner i hvetemelet er et problem. Men spiser han nok brødmat (minimum 2 brødskiver pr dag) og er dårlig så bør autoantistoffene fremkomme i blodet som man kan undersøke ved en selvtest på apoteket, om legen ikke vil teste ham. Denne testen er like god, men ikke fullt så følsom som de testene man tar hos legen.