Hvilke produkter er glutenfrie?

Hei. I dag har jeg fått beskjed at jeg har cøliaki. Blir innkalt til ernæringsmøte om 3-4 uker, men fått beskjed om at jeg bør starte med glutenfritt med en gang. Blir nok mye kylling og ris uten saus de neste ukene til man blir opplært, men det jeg lurer på er brødpålegg som nugatti, peanuttsmør, bringbær og jordbærsyltetøy, leverpostei og brunost. Er disse produktene glutenfri? Og er det noe av brus/juice jeg må holde meg unna?

Trond svarer

Hovedprinsippet når det gjelder mat er egentlig enkelt: er det tilsatt glutenholdige bestandeler SÅ SKAL DET MERKES. Du må altså lese igjennom innholdsfortegnelsen. Står det ikke at det inneholder hvete/bygg/rug eller bestandeler derav, så er det i praksis glutenfritt. "Spor av" merking betyr ikke noe for cøliakere, nivået er for lavt. Noen blandingsprodukter som inneholder hvetestivelse kan ha en merking som sier: "inneholder hvete (glutenfri hvetestivelse)" og det er greit å spise. Det aller meste man spiser er uansett naturlig glutenfritt, men hvetemel er ofte brukt i blandingsprodukter som man derfor må lese innholdfortegnelsen på, nøye. Noe få erstatningsprodukter er merket med cøliakiforeningen symbol og er garantert glutenfritt, men dette gjelder produkter som vanligvis er glutenholdige og som er gjort glutenfrie, som et spesialprodukt.