Kan det være at jeg ikke har cøliaki siden jeg ikke blir syk av gluten?

Hei! Jeg er en jente på 19 år som fikk diagnosen i mai 2017. Jeg testet meg i utgangspunktet fordi jeg hadde mye vondt i hodet og mye luft og problemer med magen, og var redd for at det kunne ha vært kyssesyken. Tok derfor en blodprøve og fikk som svar at det var høy sannsynlighet for cøliaki. Dette var i februar 2017. Jeg ble så innkalt til gastroskopi og fikk bekreftet cøliaki. Siden det måtte jeg begynne på glutenfri kost. Jeg har vært relativt flink til å holde meg unna gluten siden det. Men, problemet mitt er at jeg ikke føler jeg reagerer dårlig på gluten. Jeg har fått i meg gluten etter jeg fikk diagnosen (kjøper dessverre ofte øl på byen, spiser soyasaus og kan i ny og ne skeie helt ut med å for eksempel spise en kebab, eller pølse i brød, etter en kveld på byen), og problemet mitt er at jeg ikke merker noe. I edru tilstand spiser jeg ikke en brødskive, men jeg vet at jeg "kan" fordi jeg ikke merker noe. Er dette normalt? Er medlem i grupper, der folk er desperate fordi de har fått i seg en liten smule og vet at de er sengeliggende i flere dager. Jeg vet konsekvensene av å spise gluten når man ha cøliaki, og det skremmer meg, men det skremmer meg mindre når jeg ikke får noen akutte konsekvenser av det... Dette får meg til å tenke at jeg kanskje ikke har sykdommen, selv om jeg har fått det svart på hvitt at jeg har det. Jeg har slitt med bulimi i to år ca i tillegg, og har begynt å lure på om kanskje det at jeg har slitt med det ganske lenge kan være en årsak fra biopsien...? Er det noe sjanse for at det ikke er cøliaki selv om blodprøvene og gastroskopien tilsier det? Ingen i familien min har det, eller hvertfall ingen som har blitt påvist det.. Håper jeg har gitt deg nok informasjon til at du kan komme med en tilbakemelding :)

Trond svarer

Du har cøliaki, ikke tvil på det. Det er mange, veldig mange cøliakere på GFD som ikke reagerer akutt på glutenspising, Noen reagerer så kraftig som du beskriver, men det er mindretallet. De fleste reagerer litt (avhengig av mengden gluten de får i seg). Vi vet ikke hvorfor det er slik, men antar at det er andre deler av immunsystemet som gir slike akutte reaksjoner enn den autoimmune prosessen som cøliaki er. Hver gang man "slurver" så fyrer man opp systemet, og man venner seg til å slurve litt, og da utvikler det seg raskt en lavgradig cøliaki, som kan øke på. Men ikke tvil, du har cøliaki.

Klikk på logoene for mer info