Ingredienser_1200x500.jpg

Ingredienser

Av og til kan det være vanskelig å vite hva som er glutenfritt – her finner du en oversikt over ingredienser man ofte kan være usikker på.

 

Glutenfritt:
 

A

Agar (fortykningsmiddel, utvunnet fra alger/tang) E-406
Amaranth/-frø/-flak/-mel (frø fra urt)
Antiklumpemiddel E-535 - 578
Arrowrot/-mel (stivelsesrik rotknoll)


B

Bakepulver
Bokhvete/-gryn/-flak/-mel (nøttene fra en urteplante)
Buljong
Buljong inneholder ulike proteinhydrolysater og er dermed glutenfri (<20 ppm gluten) hvis ikke annet er oppgitt i ingredienslisten.
Bønner (alle typer)


C

Carob (se johannesbrødkjerne-mel)
Chiafrø


D

Durra (se sorghum)
Må ikke forveksles med durum som er en hvetesort.


E

Eddik
Emulgeringsmiddel
Enzymer
Erter (alle typer)
E-stoffer (alle typer)


F

Farin (sukker)
Fiberhusk (malte skall fra psylliumfrø/loppefrø)
Fortykningsmidler


G

Gelatin (fortykningsmiddel)
Gjærekstrakt
Gjærekstrakt er glutenfritt hvis ikke annet er oppgitt.
Glassnudler (laget av mungbønnemel)
Glukose (druesukker)
Glukosesirup
Glukosesirup er glutenfri selv om den fremstilles av hvete.
Glutamat (smaksforsterker, salt av glutaminsyre)
Glyserol (sukkeralkohol)
Gresskarkjernefrø
Guargum (akasiegummi)
Guarkjernemel


H

Havre/-gryn/-mel (glutenfritt)
De aller fleste med glutenintoleranse kan spise ren, spesialprodusert havre som ikke er forurenset av glutenholdige kornsorter.
Hirse/-flak/-mel
Humle
Hvetefiber
Hvetefiber kommer fra andre deler av planten enn kornet.
Hvetegress
Hvetegress kommer fra andre deler av planten enn kornet.
Hvetekimolje
Hvetesirup
Hvetestivelse (<20 ppm)
Hvis hvetestivelsen ikke er glutenfri (<20 ppm) skal det alltid oppgis.
Hydrolysert hvetegluten
Vegetabilsk protein, nedbrutt til aminosyrer.
Hydrolyserte vegetabilske proteiner
Vegetabilsk protein, nedbrutt til aminosyrer.


I

Isomalt (sukkeralkohol) E-953
Isomaltose (sukkerart)


J

Johannesbrødkjernemel (carob) E-410


K

Kakao/-pulver/-masse/-smør
Kassava (stivelsesrik rotknoll, også kalt maniok)
Kastanjemel
Ketchup
Kikert/-mel (også kalt gram-mel)
Kostfiber
Kostfiber er glutenfritt hvis ikke det kommer fra glutenholdige kornsorter.
Krydder (rene)


L

Lakrisrot/-ekstrakt
Linfrø
Linser
Lupinmel
Lønnesirup


M

Mais/-mel/-stivelse
Majones
Maltaroma
Maltitol (sukkeralkohol) E-965
Maltodextrin (nedbrutt stivelse, sukkerart)
Maltose (maltsukker)
Maniok (se kassava)
Mannitol (sukkeralkohol)
Modifisert stivelse (bearbeidet stivelse)
Monosodiumglutamat (MSG, se glutamat)


N

Nøtter


P

Pinjekjerner
Polentagryn (mais)
Potetfiber
Potetmel
Psylliumfrø (loppefrø)
Puffet ris
Puffet ris lages som regel i samme maskin som puffet hvete og kan dermed bli forurenset, men gluten-restene så små at det likevel kan spises av de som ikke tåler gluten.


Q

Quinoa/-flak/-mel (frø)


R

Ris/fullkornris
Risbakemel (prekokt rismel)
Rismel
Risnudler
Roefiber (sukkerroer)


S

Sagogryn (lages av potetstivelse)
Sesamfrø
Solsikkefrø
Sorghum (kornslag, også kalt durra)
Soyabønner
Soya/-flak/-mel
Soyasaus (merket glutenfri)
Stivelse
Stivelse er glutenfri. Hvis stivelse er fremstilt av en glutenholdig kornsort er den også glutenfri, men det må oppgis.
Stivelsessirup


T

Tapioka
Tarakjernemel (belgvekst)
Teff/-mel (kornsort)
Tilsetningsstoffer (E-stoffer)
Tofu (laget av soyabønner)


V

Valmuefrø
Vaniljesukker
Villris


Ø

Ølgjær

Glutenholdig:

B

Bulgur
Bygg/-gryn/-mel/ -ris


C

Cornflakes
Cornflakes inneholder malt, likevel inneholder mange typer cornflakes svært lite gluten. Sjekk med produsenten eller spis glutenfri cornflakes.
Couscous


D

Dinkelhvete (spelt)
Durumhvete (en hvetesort)


E

Eggnudler (hvete og egg)


F

Filodeig
Fullkornsmel


G

Grahamsmel (sammalt hvetemel)
Grynmel


H

Havre/-gryn/-mel (urenset)
Havrekli
Helkornmel
Hvete/-mel/ -flak/ -ris
Hvetefrø
Hvetegluten
Hvetekim
Hvetekimekstrakt
Hvetekjerner
Hvetekli
Hveteprotein
Hvetespirer/-pulver


K

Kamut (en hvetesort)
Kavring
Kim
Kli
Kofu (seitan, glutenkjøtt)
Korn
Kruskakli (hvete)


M

Manitoba (en hvetesort)
Malt/-ekstrakt
Maltekstrakt inneholder lite gluten (>40 ppm) men produsenten klarer ikke å måle det nøyaktige gluten-innholdet fordi det er veldig varierende. Det kan derfor ligge over den øvre grensen (>100 ppm gluten).
Maltsirup


N

Nudler (de fleste typer)


P

Panering
Puffet havre
Puffet havre kan være forurenset av andre kornsorter både under dyrking og videreforedling.
Puffet hvete


R

Rug/-mel/-gryn/-flak
Rughvete
Rugkli


S

Semolina (durumhvete)
Semulegryn (hvetebasert)
Spelt
Spelthvete
Sprø løk
Strøbrød
Strøkavring
Strømel


T

Triticale (rughvete)

Klikk på logoene for mer info