Merking av glutenfrie produkter

I henhold til ny internasjonal forskrift som trådte i kraft i juli 2009, skal alle produkter merkes med enten «glutenfritt» eller «svært lavt gluteninnhold».

Frem til 1. januar 2012 har det vært en overgangsordning fra gamle retningslinjer til ny forskrift. Etter denne datoen skal alle produkter merkes i henhold til den nye forskriften.

Glutenfritt: De som blir syke av produkter som er merket «svært lavt gluteninnhold» skal holde seg til produkter som er merket «glutenfritt». Produkter merket «glutenfritt» inneholder opp til 20 milligram pr. kilo (20 ppm).

Svært lavt gluteninnhold: Produkter merket «svært lavt gluteninnhold» inneholder mellom 20 og 100 milligram gluten pr. kilo (20-100ppm).

Oversikt over gamle og nye regler:

Gamle retningslinjer
Innholdet i tørrstoffet kunne ikke ha mer enn:

Kan maksimalt
inneholde   
Kategorier Kan merkes med
 20 mg gluten pr. kg 
 Produkter som er
 naturlig fri for gluten.
 
 Glutenfri/naturlig fri
for gluten
 200 mg gluten pr. kg
 Ingredienser fra
hvete, bygg 
eller rug som
er gjort glutenfrie.
 
 Glutenfri

Ny forskrift
Varen slik den selges til forbruker kan maksimalt inneholde:

Kan maksimalt inneholde  Kategorier Kan merkes med
 20 mg gluten pr. kg
 
 
 Produkter som er uten
 glutenholdige råvarer og
 produkter som er gjort
 glutenfrie. Matvarer som kan
 merkes glutenfrie og øvrige
 produkter som tilfredsstiller kravene.
 
 Glutenfri
 
 100 mg gluten pr. kg
  
 Produkter som er gjort glutenfrie.  
 Svært lavt
 gluteninnhold
 


Noe som kan skape forvirring for folk er de nye betegnelsene i forhold til hvetestivelse. Produkter merket med den gamle betegnelsen «naturlig glutenfritt» inneholdt ikke hvetestivelse, mens produkter merket med de nye betegnelsene «svært lavt gluteninnhold» og «glutenfritt» kan inneholde hvetestivelse (men altså med grenseverdier på henholdsvis 100 ppm og 20 ppm). Om produkter merket etter dagens regler inneholder hvetestivelse eller ikke, skal fremgå av ingredienslisten. De som blir syke av hvetestivelse må derfor sjekke ingredienslisten for å finne ut om de tåler produktet.


 

Norsk cøliakiforening I Pb 351 Sentrum 0101 Oslo | 22 40 39 00 | post@ncf.no