Glutenfri mat

Det er ingen grunn til at glutenfri mat ikke skal smake godt og se like godt ut som annen mat! Husk: alle som tåler vanlig mat tåler glutenfri mat.

Først og fremst er det den glutenfrie gjærbaksten som mange syntes kan være en utfordring å få til fordi melet ikke inneholder gluten. Som kjent er det gluten som gir melet den gode bakeevnen.

Det vil alltid ta litt tid å sette seg inn i hva som er trygg mat og hvilke ingredienser som må unngås i et glutenfritt kosthold. Vår erfaring er at de aller fleste har god oversikt over dette etter noen få ukers trening.

Diagnosen cøliaki og dermatitis herpetiformis (DH) krever at du er nøye med å holde deg unna glutenholdige matvarer - selv små mengder skal unngås. Personer med DH skal i tillegg redusere jodinntaket.

De fleste vil oppleve et og annet uhell slik at de får i seg gluten. For mange skaper dette forskjellig ubehag (magetrøbbel, tretthet, svimmelhet etc.). Andre merker ingenting. Uansett anbefales det å begrense slike uhell. Tarmtottene hos personer med cøliaki og DH kan bli skadet av gluten uansett om man får subjektive plager eller ikke. Skadede tarmtotter reduserer opptak av næringsmidler, også opptak av vitamintilskudd og medisiner.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norsk cøliakiforening I Pb 351 Sentrum 0101 Oslo | 22 40 39 00 | post@ncf.no