Ingredienser

Forskriftene
I følge EU sin nye forskrift (2012) kan et produkt merkes «glutenfritt» hvis det inneholder under 20 mg gluten per 1000 gram ferdig vare (20 ppm). Inneholder varen mellom 20 og 100 mg gluten kan det merkes «svært lavt gluteninnhold» og er fortsatt velegnet til bruk for de som må spise glutenfritt. De to nye kategoriene «glutenfritt» og «svært lavt gluteninnhold» må merkes forskjellig på produktene. Grensen for hva som kan merkes glutenfritt/svært lavt gluteninnhold gjelder for det ferdige produktet (f.eks. brød) og ikke for tørrstoffet (f.eks. hvetestivelse) som tidligere. Dette innebærer at mange råvarer som inneholder lite gluten (f.eks. maltekstrakt) kan, når det brukes som en smaksforsterker i et annet produkt (f.eks. cornflakes), likevel føre til at det ferdige produktet inneholder mindre enn hhv 20/100 ppm gluten. Derfor er det viktig å sjekke gluteninnholdet med produsent hvis man ønsker f.eks. å spise «vanlig» cornflakes.

Spor av
Produkter merket «spor av» er å forstå som glutenfrie da de inneholder <20 ppm gluten (jfr. EU-forskriften i avsnittet foran). Mattilsynet anbefaler matvareprodusentene ikke å benytte denne formen for merking når det gjelder gluten da den kan «skremme» forbrukerne unødvendig.

Havre
De aller fleste med cøliaki tåler godt glutenfri, spesialprodusert havre.

Er du i tvil?
Kontakt produsenten eller importøren dersom du er i tvil og ønsker ytterligere informasjon om et produkt.


Som medlem får du tilgang til oversikter over de vanligste glutenfrie og glutenholdige ingrediensene. Du kan logge inn her.

Les mer om medlemsfordeler her.

 

 

 

 

 

Norsk cøliakiforening I Pb 351 Sentrum 0101 Oslo | 22 40 39 00 | post@ncf.no