Laktoseintoleranse

Mange med ubehandlet cøliaki og dermatitis herpetiformis (DH) har en forbigående laktoseintoleranse. De fleste kan bruke melk på vanlig måte etter noen uker uten melk.

Laktose (melkesukker) er en type sukker som finnes naturlig i kumelk, morsmelk, geitemelk og melk fra andre pattedyr. Det er laktose som gjør melka søt.

For at kroppen skal utnytte laktose må det brytes ned i tarmen. Dette skjer ved hjelp av enzymet laktase. Noen personer har lite eller mangler laktase. De får nedsatt evne til å bryte ned laktose i tarmen, og dette vil kunne føre til fordøyelsesproblemer.

Det er mange viktige næringsstoffer i melk. Dersom du ikke bruker melk til daglig, anbefaler vi deg å sette deg inn i hvordan du kan erstatte næringsstoffene du da går glipp av. Dette kan du snakke med din ernæringsfysiolog om.

Ytterligere informasjon finner du på Opplysningskontoret for meieriprodukter, www.melk.no.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norsk cøliakiforening I Pb 351 Sentrum 0101 Oslo | 22 40 39 00 | post@ncf.no