For helsepersonell

Retningslinjer for diagnostise, behandling og oppfølging av cøliaki er viktig "verktøy" for primærleger og annet helsepersonell.

Mange leger og annet helsepersonell har etterhvert fått god kunnskap både om symptomer, behandling og oppfølging av cøliaki og dermatitis herpetiformis. Men forsatt er det et stort behov for at flere får gode kunnskaper om dette: Det er grunn
til å tro at flere tusen personer er udiagnostisert med cøliaki i Norge! Flere av disse er svært plaget med forskjellige. Foreningen opplever svært ofte å høre fra nydiagnostiserte at de har vært plaget i mange år før man finner årsaken: CØLIAKI.

Det kan være vanskelig å beholde motivasjonen til å være nøye med kostholdet. Fast oppfølging av tilstanden er derfor viktig. Med stadig juks med kostholdet risikerer pasienten jern- og vitaminmangel - samt manglende evne også til å ta opp riktig dose av medisiner pasienten måtte ha behov for.

Når det gjelder dermatitis herpetiformis (dh) så bør de fleste kunne bli symptomfri uten å bruke medisinen Dapson. Det kreves da strengt glutenfritt kosthold og i tillegg jodredusert kosthold.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brosjyrer

  • Frisk uten gluten

  • Norsk cøliakiforening I Pb 351 Sentrum 0101 Oslo | 22 40 39 00 | post@ncf.no